Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Sernik z jogurtów greckich
1godz 45min
średni
02.11.2023
Sernik z jogurtów greckich i serka mascarpone, z dodatkiem miodu i migdałów, to delikatne i sprężyste ciasto, pieczone na spodzie z herbatników. Polecamy jako deser lub słodką przekąskę.
Składniki
- 100 g herbatników
- 85g prażonych płatków migdałów
- 85 g masła, stopionego
- 250 ml jogurtu greckiego
- 750g mascarpone
- 2 jajka
- skórka z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- 250 ml miodu
Jak zrobić sernik z jogurtów greckich
- Rozgrzej piekarnik do 160C.
- Pokrusz herbatniki i większość migdałów w plastikowym woreczku spożywczym, za pomocą wałka do ciasta.
- Wymieszaj z masłem, a następnie rozłóż na dnie głębokiego, owalnego naczynia o średnicy ok 23 cm (lub podobnego rozmiaru – naczynie żaroodporne, blacha lub forma). Piecz przez 10 minut, aż będą chrupiące.
- Wymieszaj lub zmiksuj jogurt z mascarpone, a następnie dołóż jajka, po jednym na raz, cały czas mieszając.
- Następnie dodaj skórkę z cytrusów oraz większość miodu, zachowując około 3 łyżki. Rozłóż na warstwie herbatników, przykryj luźno folią i piecz przez ok 1 godzinę.
- Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 15 minut, aż sernik będzie lekko złocisty. Pozostaw do ostygnięcia.
- Do podania, posyp migdałami i skrop resztką miodu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze