Sernik z jogurtów greckich

Przepis na Sernik z jogurtów greckich
Czas przygotowania1godz 45min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sernik z jogurtów greckich i serka mascarpone, z dodatkiem miodu i migdałów, to delikatne i sprężyste ciasto, pieczone na spodzie z herbatników. Polecamy jako deser lub słodką przekąskę.

Składniki

  • 100 g herbatników
  • 85g prażonych płatków migdałów
  • 85 g masła, stopionego
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 750g mascarpone
  • 2 jajka
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 250 ml miodu

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik z jogurtów greckich

  1. Rozgrzej piekarnik do 160C.
  2. Pokrusz herbatniki i większość migdałów w plastikowym woreczku spożywczym, za pomocą wałka do ciasta.
  3. Wymieszaj z masłem, a następnie rozłóż na dnie głębokiego, owalnego naczynia o średnicy ok 23 cm (lub podobnego rozmiaru – naczynie żaroodporne, blacha lub forma). Piecz przez 10 minut, aż będą chrupiące.
  4. Wymieszaj lub zmiksuj jogurt z mascarpone, a następnie dołóż jajka, po jednym na raz, cały czas mieszając.
  5. Następnie dodaj skórkę z cytrusów oraz większość miodu, zachowując około 3 łyżki. Rozłóż na warstwie herbatników, przykryj luźno folią i piecz przez ok 1 godzinę.
  6. Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 15 minut, aż sernik będzie lekko złocisty. Pozostaw do ostygnięcia.
  7. Do podania, posyp migdałami i skrop resztką miodu.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.