Sernik z kaszy jaglanej a'la pascha

Przepis na Sernik z kaszy jaglanej a'la pascha
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 4
02.11.2023

Wielkanocny sernik wegański z kaszy jaglanej inspirowany świąteczną paschą. Delikatna masa z dodatkiem bakalii, polana czekoladą.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić sernik z kaszy jaglanej a'la pascha

  1. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i bardzo dokładnie przepłucz wodą (aż woda będzie czysta).
  2. Odlej wodę i zalej kaszę mlekiem sojowym. Gotuj na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
  3. Dodaj olej kokosowy, cukier z wanilią, osłodź do smaku i dokładnie zblenduj na gładką masę.
  4. Dodaj suszone owoce, pokrojone orzechy i skórkę pomarańczową, jeśli lubisz.
  5. Wymieszaj masę i przełóż do tortownicy wysmarowanej olejem.
  6. Po ostygnięciu wstaw na noc do lodówki.
  7. Czekoladę połam na kostki i umieść w garnuszku. Dodaj kilka łyżek wody lub mleka roślinnego i podgrzewaj powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  8. Polej sernik. Możesz posypać go bakaliami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Daria 13.04.2020 Wyglada oblednie. Juz drugi raz próbuję zrobić ciasto z kaszy jaglanej i niestety znow sie nie stężało. Dodatkowo po nocy w lodówce dodalam agar. Co moze byc problemem? ?
Avatar Magdalena 11.04.2020 czy mogę mleko sojowe zamienić na zwykłe krowie?
Avatar Katarzyna 10.04.2020 Brakuje mi w tym przepisie rozmiaru foremki :)
Avatar Paulina 06.04.2020 Czy można zamiast mleka sojowego inne mleko roślinne ? Dziekuje