Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Sernik z rosą
75 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 7 żółtek
- 125 g (1/2 kostki) margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g (1 i 1/2 szkl.) mąki
- 225 g (1 szkl.) i 4 łyżki cukru
- 1 kg sera białego mielonego
- 2 budynie śmietankowe z cukrem (jeśli są bez cukru, trzeba dodać do masy tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu budyniu)
- 3 łyżki oleju
- 750 ml (3 szkl.) mleka
- wiórki kokosowe do posypania
- 7 białek
Jak zrobić sernik z rosą
- Nagrzać piekarnik do 180°C i przygotować blachę 23x33cm.
- Przygotować spód: pół kostki margaryny utrzeć z 3 żółtkami, 1,5 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru i z łyżeczką proszku. Ciasto ma być miękkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
- Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na dnie blachy o wymiarach 23×33 cm. (Blachę wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia)
- Przygotować masę serową: w dużej misce zmiksować zmielony biały ser z budyniami w proszku. Następnie dodać 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, olej oraz mleko.
- Na ciasto w blasze wylać masę serową. Masa serowa po wymieszaniu jest bardzo płynna i taka ma być.
- Piec ok. 35-40 min w 180°C (bez termoobiegu).
- Po upływie około 25 minut pieczenia przygotować pianę z białek: 7 białek ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjąć je i pokryć delikatnie pianą. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Piec jeszcze dodatkowe 10-15min.
- Po upieczeniu ciasto od razu wyjąć z piekarnika, bo inaczej na wierzchu zrobi się „kożuch”. Odstawić ciasto w blasze w chłodne miejsce i poczekać aż stężeje. Jest pyszne świeże, ale jest też wyśmienite jeśli poleży przez noc w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze