Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Skrzydełka z kurczaka
95min
średni
02.11.2023
Skrzydełka z kurczaka to klasyka fast-foodowej kuchni. Bardzo łatwo zrobić je można też w domu, kluczem do sukcesu jest aromatyczna, chrupiąca panierka, której nie oprze się nikt.
Składniki
- 12 dużych skrzydełek z kurczaka
- 280 ml maślanki
- 75g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki soli cebulowej
- ½ łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 100g miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 100 ml srirachy
- dip z niebieskiego sera, do podania
Jak zrobić skrzydełka z kurczaka
- W misce umieść skrzydełka z kurczaka, maślankę i 1/2 łyżeczki soli, a następnie przemieszaj, aby były dobrze pokryte. Przykryj i pozostaw na noc w lodówce lub, jesli nie masz tyle czasu, na 30min.
- Rozgrzej piekarnik z termowentylacją do 200C.
- Umieść mąkę kukurydzianą, wędzoną paprykę, bazylię, oregano, szałwię, chili, czosnek, sól i pieprz w innej dużej misce ze szczyptą zwykłej soli i dobrze wymieszaj.
- Wyjmij skrzydełka z lodówki i po kolei obtocz je w mieszance przypraw.
- Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut.
- W międzyczasie zmieszaj razem miód, sos sojowy, ketchup i srirachę.
- Gdy mięso się zarumieni, wyjmij je z piekarnika i obficie polej wcześniej przygotowaną glazurą.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180C, włóż skrzydełka z powrotem i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż glazura stanie się lepka i zacznie się karmelizować. Wyjmij kurczaka z piekarnika.
- Podawaj z dipem z sera pleśniowego.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze