Skrzydełka z kurczaka

Przepis na Skrzydełka z kurczaka
Czas przygotowania95min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Skrzydełka z kurczaka to klasyka fast-foodowej kuchni. Bardzo łatwo zrobić je można też w domu, kluczem do sukcesu jest aromatyczna, chrupiąca panierka, której nie oprze się nikt.

Składniki

  • 12 dużych skrzydełek z kurczaka
  • 280 ml maślanki
  • 75g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki soli cebulowej
  • ½ łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 100g miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 100 ml srirachy
  • dip z niebieskiego sera, do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić skrzydełka z kurczaka

  1. W misce umieść skrzydełka z kurczaka, maślankę i 1/2 łyżeczki soli, a następnie przemieszaj, aby były dobrze pokryte. Przykryj i pozostaw na noc w lodówce lub, jesli nie masz tyle czasu, na 30min.
  2. Rozgrzej piekarnik z termowentylacją do 200C.
  3. Umieść mąkę kukurydzianą, wędzoną paprykę, bazylię, oregano, szałwię, chili, czosnek, sól i pieprz w innej dużej misce ze szczyptą zwykłej soli i dobrze wymieszaj.
  4. Wyjmij skrzydełka z lodówki i po kolei obtocz je w mieszance przypraw.
  5. Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut.
  6. W międzyczasie zmieszaj razem miód, sos sojowy, ketchup i srirachę.
  7. Gdy mięso się zarumieni, wyjmij je z piekarnika i obficie polej wcześniej przygotowaną glazurą.
  8. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180C, włóż skrzydełka z powrotem i piecz przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż glazura stanie się lepka i zacznie się karmelizować. Wyjmij kurczaka z piekarnika.
  9. Podawaj z dipem z sera pleśniowego.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.