Śledzie w śmietanie

Przepis na Śledzie w śmietanie
Czas przygotowania70min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Śledzie w śmietanie z jabłkiem to nasza propozycja podania śledzia na kolację wigilijną w ciekawej odsłonie, w której smak śledzia przełamany jest kwaskowatym posmakiem jabłka. Ten przepis na śledzia w śmietanie jest prosty, jego wykonanie szybkie, a efekt końcowy na pewno zadowoli wigilijnych gości.

Składniki

  • 6 płatów śledzi matjasów
  • kilka łyżeczek octu
  • biały pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 jajko na twardo, drobno posiekane

Promocje na składniki

Jak zrobić śledzie w śmietanie

  1. Śledzie odsączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić.
  2. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku.
  3. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.