Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Smażone zielone pomidory
15 min
średni
02.11.2023
Smażone zielone pomidory w panierce z krakersów ( lub bułki tartej ) to smakowita przekąska, którą warto wypróbować. Soczyste i aromatyczne, idealnie sprawdzą się podczas wizyty gości.
Składniki
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 5 zielonych pomidorów pokrojonych w plasterki o grubości ok 1,5 cm
- 70 g (1 szklanka) pokruszonych krakersów (lub bułki tartej)
- 2 jajka
- 115 g masła
Jak zrobić smażone zielone pomidory
- W małej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem. W drugiej misce lub na talerzu rozsypać pokruszone krakersy lub bułkę tartą, a w trzecim naczyniu rozbełtać jajka.
- Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu. Każdy plasterek pomidora maczać w jajku, a następnie obtaczać w mące i jeszcze raz w jajku, a na koniec w pokruszonych krakersach lub w bułce tartej.
- Smażyć panierowane pomidory na gorącym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru, od 3 do 5 minut na stronę. W razie potrzeby użyć do smażenia więcej masła. Podawać na gorąco!
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze