Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Sos czosnkowy
10 min
średni
02.11.2023
Sos czosnkowy na bazie czosnku, soku z cytryny, oleju roślinnego i oliwy z oliwek to aromatyczny i intensywny w smaku sos, który pasuje do wielu dań, sałatek i przekąsek. Polecamy wypróbować ten przepis.
Spis treści:
Składniki
- 1 główka czosnku, posiekana
- 1 łyżka soli morskiej
- 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
- 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
- 1 szklanka (235 ml) oliwy z oliwek (NIE extra virgin)
Jak zrobić sos czosnkowy
- Umieścić wszystkie składniki w naczyniu o pojemności ok. 1 litra. Zanurzyć blender ręczny tak, aby opierał się na dnie naczynia.
- Miksować, pozostawiając blender cały czas na dnie naczynia, przez 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje.
- Przechylić blender, aby zebrać niezmiksowane składniki z brzegów naczynia i przesuwać go do góry aby sos się lepiej wymieszał.
- Miksować aż sos będzie miał konsystencję majonezu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze