Sos musztardowo miodowy z preclowym kurczakiem

Przepis na Sos musztardowo miodowy z preclowym kurczakiem
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak pieczony w panierce z preclowych okruszków w sosie musztardowo-miodowym to nasza alternatywna wersja klasycznego pieczonego kurczaka. Sos musztardowo-miodowy stanowi świetny dodatek, który idealnie komponuje się ze smakiem mięsa. Polecamy.

Składniki

  • 100g solonych precli
  • 3-4 piersi z kurczaka
  • odrobina mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml musztardy francuskiej
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • ryż/ziemniaki/warzywa – aby uzupełnić potrawę

Promocje na składniki

Jak zrobić sos musztardowo miodowy z preclowym kurczakiem

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200C.
  2. Zmiażdż precle w maszynce lub rozkrusz wkładając je do plastikowej foliówki, za pomocą wałka do ciasta. Przesyp rozkruszone precle na talerz.
  3. Przypraw kurczaka, obtocz w mące, zanurz w jajku, a następnie ponownie obtocz – tym razem w okruchach z precla. Umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop olejem i piecz przez 35 minut, aż kurczak będzie chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.
  4. W małej misce wymieszaj musztardę, miód i ocet. Podawaj kurczaka z sosem i ziemniakami/ryżem/warzywami.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.