Sos pieczarkowy

Przepis na Sos pieczarkowy
Czas przygotowania15min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sos pieczarkowy pasuje do wielu potraw i dodatków. Można zestawić go zarówno z kaszą, ryżem, makaronem jak i ziemniakami. Pięknie współgra także ze smakiem różnych mięs. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos pieczarkowy – nasz przepis znajduje się poniżej.

Składniki

  • 2 łyżki suszonych borowików
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 cebule szalotki, drobno pokrojone w kostkę
  • 200 g pieczarek kasztanowych, w plasterkach ( lub zwykłych)
  • 200g crème fraîche

Promocje na składniki

Jak zrobić sos pieczarkowy

  1. Wlej 100 ml wrzącej wody na borowiki i odstaw na 5 minut.
  2. W rondelku podgrzej masło i dodaj szalotki, smażąc delikatnie, aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut.
  3. Następnie wlej łyżkę wody, w której moczyły się borowiki na patelnię i odcedź borowiki. Pokrój borowiki i dodaj na patelnię.
  4. Wmieszaj crème fraîche, zagotuj, przypraw i zdejmij z ognia.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.