Sos pomidorowy do gołąbków

Przepis na Sos pomidorowy do gołąbków
Czas przygotowania50min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ten przepis na sos pomidorowy do gołąbków zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej, polskiej kuchni.  Gładki, mocno pomidorowy sos będzie idealnym dopełnieniem dla ryżu, mięsa mielonego i kapusty.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała, czerwona papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana
  • 800g pomidorów, zblendowanych lub drobno posiekanych
  • 100g brązowego cukru
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • nasiona kolendry do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków

  1. Rozgrzej olej w dużej, głębokiej patelni, następnie podsmaż cebulę, czosnek i chili, aż będą miękkie.
  2. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy, następnie gotuj przez ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos się zagęści.
  3. Ostudź lekko, a następnie zblenduj, aż sos będzie gładki. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj odrobinę wrzątku
  4. Przelej przez sitko, a następnie wlej do butelek/słoików, dopóki jest nadal gorący.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.