Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Stroganow z sarniny
60 min
średni
02.11.2023
Stroganow z sarniny to smakowity gulasz, przyrządzony na chudej sarninie, z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli. Najlepiej smakuje w towarzystwie gotowanych ziemniaków i świeżych warzyw.
Spis treści:
Składniki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 300 g chudej sarniny bez kości, pokrojonej w kostkę
- 4 łyżki czerwonego wina
- 2 łyżki brandy
- 100 ml kwaśnej śmietany np. 18%
- 5 łyżek natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- sól i pieprz
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 5 świeżych
- parę oliwek
Jak zrobić stroganow z sarniny
- Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć na małym ogniu 6–8 minut, aż zmiękną.
- Wyjąć cebulę i paprykę łyżką cedzakową z patelni i odłożyć. Wrzucić na patelnię sarninę. Smażyć na dużym ogniu 7-9 minut, często mieszając.
- Wrzucić cebulę i paprykę na patelnię. Dodać wino i brandy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu 3–4 minuty, często mieszając, by sos nieco odparował.
- Dodać pomidory z puszki (lub świeże – obrane ze skórki i pokrojone na kawałki), 3 łyżki natki pietruszki, oliwki, paprykę w proszku oraz sól i pieprz. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Na koniec wlać kwaśną śmietanę, wymieszać, wyłączyć ogień i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze