Surówka buraczano-kapuściana

Przepis na Surówka buraczano-kapuściana
Czas przygotowania30 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Surówka buraczano-kapuściana to zdrowa i pełna składników odżywczych surówka ze świeżej kapusty, marchewki, buraczków, pietruszki i selera. Stanowi świetny dodatek do obiadu. Może jeść ją od razu lub przełożyć do słoików i pasteryzować.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić surówka buraczano-kapuściana

  1. Z kapusty ściągnąć wierzchnie uszkodzone liście.
  2. Kapustę pokroić na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować na wąskie paski.
  3. Pozostałe warzywa: marchew, buraczki, pietruszkę, seler i por umyć, obrać i poszatkować na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie słupki.
  4. W dużym naczyniu dokładnie ze sobą wymieszać wszystkie warzywa i posolić. Przykryć i odstawić na 6 dni w temperaturze pokojowej.
  5. Surówkę przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i pasteryzować.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.