Szparagi pieczone z serem i szynką

Przepis na Szparagi pieczone z serem i szynką
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 500 g świeżych zielonych przyciętych szparagów
  • 4 plasterki ementalera
  • 5 plasterków 15-gramowych prosciutto (szynka włoska)
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 120 g bułki tartej w stylu włoskim (z ziołami)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • parę pomidorków cherry
  • parę liści wybranej sałaty

Promocje na składniki

Jak zrobić szparagi pieczone z serem i szynką

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
  2. W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować w niej szparagi: cieńsze gotować przez 1 minutę, grubsze – 2 minuty.
  3. Położyć na talerzu plaster sera, a na to plaster szynki. Na tym ułożyć 3-4 szparagi i oprószyć pieprzem do smaku. Zrolować ser i mięso wokół szparagów, i przebić wykałaczką.
  4. Ułożyć wszystkie rolki szparagowe w naczyniu żaroodpornym, a następnie polać po wierzchu roztopionym masłem. Posypać bułką tartą i parmezanem.
  5. Piec przez 15 do 20 minut, lub aż warstwa wierzchnia sera i bułeczki będzie złocista i chrupiąca.
  6. Podawaj z liściem sałaty i pomidorkami cherry na boku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.