Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Szparagi pieczone z serem i szynką
25 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 500 g świeżych zielonych przyciętych szparagów
- 4 plasterki ementalera
- 5 plasterków 15-gramowych prosciutto (szynka włoska)
- mielony czarny pieprz do smaku
- 4 łyżki roztopionego masła
- 120 g bułki tartej w stylu włoskim (z ziołami)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- parę pomidorków cherry
- parę liści wybranej sałaty
Jak zrobić szparagi pieczone z serem i szynką
- Nagrzać piekarnik do 175°C.
- W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować w niej szparagi: cieńsze gotować przez 1 minutę, grubsze – 2 minuty.
- Położyć na talerzu plaster sera, a na to plaster szynki. Na tym ułożyć 3-4 szparagi i oprószyć pieprzem do smaku. Zrolować ser i mięso wokół szparagów, i przebić wykałaczką.
- Ułożyć wszystkie rolki szparagowe w naczyniu żaroodpornym, a następnie polać po wierzchu roztopionym masłem. Posypać bułką tartą i parmezanem.
- Piec przez 15 do 20 minut, lub aż warstwa wierzchnia sera i bułeczki będzie złocista i chrupiąca.
- Podawaj z liściem sałaty i pomidorkami cherry na boku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze