Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tartaletki z łososiem
30 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Tartaletki z łososiem to pyszna, efektowna przekąska, która zachwyci gości – idealna na każdą imprezę. Tartaletki z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem, cytryną i koperkiem smakują i wyglądają znakomicie. Polecamy.
Składniki
- Ciasto:
- 120 g mąki
- szczypta soli
- 60 g zimnego masła
- Nadzienie:
- 200 g wędzonego łososia
- serek śmietankowy
- 2 cytryny, pokrojone na półplasterki lub na mniejsze kawałki
- parę gałązek koperku
- suszony groch do pieczenia spodu
Jak zrobić tartaletki z łososiem
- Wymieszać mąkę z solą. Pokroić masło w kawałki i palcami rozetrzeć z mąką, żeby powstały grudki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
- Porwać filety z łososia na kawałki.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Foremki nasmarować masłem i wylepić ciastem.
- Spody tartaletek ponakłuwać widelcem. Wyłożyć je odpowiednio przyciętymi krążkami papieru do pieczenia i nasypać na nie po trochę suszonego grochu. Zapiekać przez 10 minut.
- Wyjąć, wyrzucić krążki papieru do pieczenia i groch. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć, ostudzić i ostrożnie powyjmować z foremek.
- Podzielić serek, łososia i kawałki cytryn równo pomiędzy tartaletki. Przystroić koperkiem, osolić delikatnie serek i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze