Tartaletki z łososiem

Przepis na Tartaletki z łososiem
Czas przygotowania30 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tartaletki z łososiem to pyszna, efektowna przekąska, która zachwyci gości – idealna na każdą imprezę. Tartaletki z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem, cytryną i koperkiem smakują i wyglądają znakomicie. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tartaletki z łososiem

  1. Wymieszać mąkę z solą. Pokroić masło w kawałki i palcami rozetrzeć z mąką, żeby powstały grudki. Dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Porwać filety z łososia na kawałki.
  3. Piekarnik nagrzać do 200°C. Foremki nasmarować masłem i wylepić ciastem.
  4. Spody tartaletek ponakłuwać widelcem. Wyłożyć je odpowiednio przyciętymi krążkami papieru do pieczenia i nasypać na nie po trochę suszonego grochu. Zapiekać przez 10 minut.
  5. Wyjąć, wyrzucić krążki papieru do pieczenia i groch. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć, ostudzić i ostrożnie powyjmować z foremek.
  6. Podzielić serek, łososia i kawałki cytryn równo pomiędzy tartaletki. Przystroić koperkiem, osolić delikatnie serek i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.