Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Tortille z wołowiną i chili
30 min
średni
02.11.2023
Tortille z wołowiną i chili to przepis na pyszny farsz, zawinięty w pszenne tortille, przyrządzony z podsmażonego mięsa wołowego i papryczki chili, a także świeżych liści sałaty, papryki oraz pomidora i awokado. Jest to świetna propozycja, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na sycącą przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
- 12 plastrów wołowego antrykotu lub udźca, roztłuczonych na cienkie sznycelki (ok. 350 g)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
- 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 2 papryczki chili, czerwona i zielona, pokrojone w cienkie krążki
- 4 tortille pszenne o średnicy ok 20 cm
- 1 awokado, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 pomidory, pokrojone w dość dużą kostkę
- parę liści wybranych sałaty, porwanych na kawałki
Jak zrobić tortille z wołowiną i chili
- Mięso oprószyć papryką, kminem oraz odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzać łyżkę oleju na dużej teflonowej patelni z pokrywką. Wrzucić mięso.
- Smażyć na dużym ogniu, przewracając raz na drugą stronę (po 30 sekund z każdej strony, by były krwiste, po 45 sekund, by były średnio wysmażone i po minucie, by były dobrze wysmażone).
- Wyjąć z patelni i odłożyć na deskę do krojenia.
- Wlać resztę oleju na patelnię. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać papryczki chili. Smażyć jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
- Pokroić mięso w paseczki o szerokości 1 cm. Dodać do warzyw na patelni. Zestawić patelnię z ognia i przykryć pokrywką, żeby farsz nie stygł.
- Kolejno wrzucać tortille na inną patelnię. Rozgrzewać po 30 sekund z każdej strony. Ułożyć farsz wzdłuż średnicy każdej tortilli i dodać plasterki awokado, paski papryk i kawałki pomidorów. Zrolować i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze