Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Tradycyjna solianka
60 min
średni
02.11.2023
Tradycyjna solianka to zupa popularna w Rosji i na Ukrainie, na którą składa się intensywnie mięsny bulion ( w tym przepisie oparty na szynce, wędzonej karkówce, schabie, kiełbasie wieprzowej, wołowinie i kości wołowej) oraz marchew, koncentrat pomidorowy, ogórki kiszone i oliwki. Takie połączenie świetnie sprawdzi się na pierwsze danie.
Spis treści:
Składniki
- 700 g kości wołowej ze szpikiem
- 200 g wołowiny (np. gulaszowej)
- 150 g kiełbasy wieprzowej
- 150 g schabu
- 150 g wędzonej karkówki
- 150 g szynki
- 1-2 cebule
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 słoika oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- cytryna i śmietana do podania
Jak zrobić tradycyjna solianka
- Wlać wodę do dużego garnka, dodać kość ze szpikiem oraz wołowinę. Doprowadzić do wrzenia. Usunąć pianę, przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4-5 godzin.
- Z gotowego wywaru usunąć kość wołową. Jeśli była z mięsem, to mięso obrać od kości i włożyć z powrotem do garnka.
- Schab, karkówkę i szynkę pokroić w małą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Przykryć i jeszcze chwilę dusić, aż całkiem zmięknie, a następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Chwilę smażyć i dodać do garnka.
- Marchew zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne słupki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i poddusić marchew. Dodać 2 łyżki koncentratu i wymieszać.
- Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do marchewki. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
- Warzywa z patelni dodać do garnka i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona i w razie potrzeby dodać wodę z ogórków.
- Zestawić zupę z kuchenki, dodać obrane ząbki czosnku i oliwki. Sprawdzić jeszcze raz smak i w razie potrzeby doprawić.
- Nakładać na talerze i dekorować plasterkiem cytryny i śmietaną lub pietruszką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze