Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Tradycyjny pieczony schab
80 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Tradycyjny pieczony schab – soczysty i delikatny smakuje wybornie z dodatkiem gotowanych ziemniaków i warzyw. Jest to świetna propozycja obiadowa dla amatorów tradycyjnych obiadów.
Jak zrobić tradycyjny pieczony schab
- Schab umyć i wytrzeć. Ułożyć na kawałku grubszej folii aluminiowej (np. takiej do grillowania).
- Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i olejem. Natrzeć tym schab, na wierzchu ułożyć kawałki masła.
- Zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 4 godziny (najlepiej na 12 h) w chłodne miejsce.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec schab przez ok. 70 minut. Sprawdzić ostrym nożem czy jest już miękki.
- Z wytopionych soków można przygotować pyszny sos.
- Na łyżce masła zrobić białą zasmażkę: roztopić masło w rondelku i mieszając dodać łyżkę mąki. Smażyć mieszając przez minutę. Gdy zasmażka będzie gotowa – mąka się zetnie – wlać wytopione soki z pieczenia.
- Dobrze rozmieszać, dodać 2-3 łyżki śmietany 18% (lub ewentualnie słodkiej śmietanki 36%), doprawić do smaku solą. Można też dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze