Trufle mocha

Przepis na Trufle mocha
Czas przygotowania120 min + tężenie 240 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Wyśmienite domowe trufle mocha na bazie gorzkiej czekolady, creme fraiche i likieru kawowego, w polewie kawowo-czekoladowej. Idealny, wykwintny deser dla gości, świetnie sprawdzą się także jak własnoręcznie przygotowany prezent.

Składniki

  • 550 g ciemnej czekolady ( kakao powyżej 50%) , połamanej na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 150 ml creme fraiche
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 50 ml mocnego espresso

Promocje na składniki

Jak zrobić trufle mocha

  1. 300 g czekolady stopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Kiedy stopi się całkowicie, wmieszać cukier puder i masło.
  2. Zdjąć z ognia i wmieszać creme fraiche oraz likier kawowy. Mieszać trzepaczką przez 1 minutę, a następnie wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  3. Łyżeczką nabierać małe porcje masy i formować w kulki.
  4. Polewa: w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą stopić 250 g czekolady z espresso. Mieszać, aż masa będzie gładka.
  5. Dużą tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Zanurzać trufle w ciepłej czekoladzie i układać na tacy. Odstawić, aby polewa stężała.
  6. Kiedy polewa stężeje – przełożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.