Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Twaróg jogurtowy z ziołami
15 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Twaróg jogurtowy z ziołami to ziołowy serek przygotowany z połączenia jogurtu naturalnego i białego serka, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Polecamy podawać do gotowanych ziemniaków lub w towarzystwie świeżego pieczywa z chrupiącą skórką.
Składniki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g serka naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki świeżego koperku, posiekanego
- 1 łyżeczka skórka drobno otartej z cytryny
- sól i pieprz
Jak zrobić twaróg jogurtowy z ziołami
- Wyłożyć gęste sitko podwójną warstwą gazy i ustawić na misce. Utrzeć na gładko jogurt z serkiem naturalnym, przełożyć do sitka.
- Zawinąć w gazę i wstawić razem z miską i sitkiem do lodówki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wrzucić czosnek w łupinkach do małego rondla z wrzątkiem. Parzyć 3 minuty, aż zmięknie. Wyjąć, wycisnąć miąższ z łupinek i rozgnieść lub drobno posiekać.
- Odwinąć odsączony twaróg z gazy i przełożyć do czystej miski (wylać płyn, który się przesączył). Dodać czosnek, zioła i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze