Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wegańskie pieguski
25 min
średni
02.11.2023
Wegańskie pieguski to alternatywna, wegańska wersja pysznych ciasteczek z groszkami czekoladowymi, oparta na mleku sojowym i groszkach z wegańskiej czekolady. Polecamy na deser lub drugie śniadanie.
Spis treści:
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wegańskich groszków czekoladowych
Jak zrobić wegańskie pieguski
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Dużą blachę wysmarować olejem.
- Trzepaczką wymieszać cukier z mlekiem sojowym, masłem orzechowym, olejem i wanilią, aż masa będzie zupełnie gładka.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą i solą. Dodać do mokrej masy i wymieszać.
- Dodać groszki czekoladowe i wymieszać.
- Nakładać ciasto łyżką na przygotowaną blachę.
- Piec ok. 10 minut, aż się przyrumienią na brzegach. Wyjąć z piekarnika i studzić ok. 10 minut na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem wystygły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze