Yorkshire pudding

Przepis na Yorkshire pudding
Czas przygotowania30 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Yorkshire pudding to angielskie ciastka, przygotowywane z ciasta, podobnego do naleśnikowego, z dodatkiem smalcu. Przepis nie jest skomplikowany, polecamy wypróbować.

Składniki

  • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 180 ml (3/4 szklanki) mleka o temperaturze pokojowej
  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 180 ml (2/3 szklanki) wody
  • 120 ml (1/2 szklanki) smalcu wołowego

Promocje na składniki

Jak zrobić yorkshire pudding

  1. Mąkę wymieszać starannie z solą. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko. Ubić trzepaczką na jednolitą masę.
  2. Dodać jajka i znów dokładnie ubić. Dolać wodę i ponownie energicznie wymieszać, aż ciasto zrobi się lekkie i pieniste. Odstawić na godzinę.
  3. Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjąć je i pozostawić na kuchennym blacie, aż nabierze temperatury pokojowej.
  4. Nagrzać piekarnik do 200°C.
  5. Włożyć tłuszcz do formy na muffinki, małe kawałek do każdego otworu i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż smalec zacznie skwierczeć.
  6. Wlać ciasto na smalec i piec przez ok 20 minut (lub aż boki się podniosą i staną się złote).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.