Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Zakwas na barszcz biały
10 min + fermentacja
średni
02.11.2023
Zakwas na barszcz biały to zakwas na smakowity, tradycyjny w kuchni polskiej biały barszcz. Przechowując go w chłodnym miejscu można cieszyć się gotowym do użycia zakwasem przez wiele miesięcy.
Składniki
- 400 g (4 szkl.) płatków owsianych górskich
- 1 kg mąki pszennej
- 1 gruba kromka chleba żytniego
- ciepła przegotowana woda
Jak zrobić zakwas na barszcz biały
- Płatki górskie i mąkę wymieszać w dużej misce i zalać ciepłą przegotowaną wodą w takiej ilości, by po wymieszaniu zaczyn na zakwas miał konsystencję nieco rzadszą niż śmietana.
- Do tej mieszanki dodać grubą kromkę żytniego chleba.
- Odstawić całość w ciepłym miejscu na kilka dni do czasu aż ukiśnie. Po ukiśnięciu odcedzić przez sitko tak, by pozbyć się płatków owsianych.
- Rozlać do słoiczków, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce (spiżarnia lub lodówka). Zakwas przechowuje się doskonale przez wiele miesięcy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze