Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zapiekana papryka z serem i pieczarkami
45 min
średni
02.11.2023
Zapiekana papryka z serem i pieczarkami to faszerowane, pieczone papryki z farszem z jajek, sera, pomidorów i pieczarek, posypane natką pietruszki, które świetnie sprawdzą się zarówno na przyjęciu czy imprezie, jako efektowna przekąska, jak i na co dzień. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 4 duże czerwone, pomarańczowe lub żółte papryki
- 4 jajka, ubite
- 110 g dojrzałego sera cheddar, startego
- 2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 6 łyżek półtłustego mleka
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku lub oregano
- 3 łyżki pietruszki, posiekanej
- 2 pomidory bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- łyżka oleju roślinnego
Jak zrobić zapiekana papryka z serem i pieczarkami
- Pieczarki podsmażyć na gorącym oleju.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przekroić papryki wzdłuż na pół, ostrożnie przecinając ogonki. Usunąć gniazda nasienne. Gotować 6–8 minut lub do czasu, aż zmiękną. Osuszyć na papierowych ręcznikach.
- Zmieszać jajka z serem, gorczycą, mlekiem, pieczarkamii majerankiem lub oregano. Dodać pomidory i przyprawić do smaku.
- Paprykę ułożyć w płytkim, żaroodpornym naczyniu. Jeśli trzeba, obłożyć połówki papryki zgniecioną folią aluminiową – żeby leżały poziomo (inaczej nadzienie wypłynie). Każdą połówkę papryki wypełnić mieszanką pieczarkowo-jajeczno-serową.
- Piec 20–25 minut lub do czasu, aż nadzienie się zetnie i zacznie nabierać złotego koloru. Podawać przybrane pietruszką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze