Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Zapiekanka z kapusty
45 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka z kapusty to wegetariańska zapiekanka z gotowanej kapusty, zapiekanej z sosem serowym. Propozycja obiadowa, która bez problemu zaspokoi głód.
Składniki
- 1 średnia główka kapusty, grubo poszatkowana
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 235 ml (1 szklanka) mleka
- 75 g (2/3 szklanki) startego żółtego sera
Jak zrobić zapiekanka z kapusty
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
- Włożyć kapustę do osolonego wrzątku i gotować około 10 minut, aż będzie zaczynała mięknąć. Odcedzić.
- W międzyczasie stopić masło w małym rondelku na małym ogniu. Dodać mąkę, mleko i sól. Gotować mieszając, aż lekko zgęstnieje, a następnie dodać ser.
- Przełożyć kapustę do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wymieszać z sosem serowym.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 do 30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze