Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
60 min
średni
Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert, bekonem i śmietaną to pełna smaku, sycąca propozycja obiadowa. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego zachęcamy do wypróbowania nawet tych niegotujących na co dzień.
Składniki
- 750 g (najlepiej młodych) ziemniaków
- 4 chude plastry bekonu, okrojone ze skórki
- 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
- ½ krążka sera camembert, reblochon de savoie lub raclette (250 g)
- 100 ml śmietany 18% lub 12%
Jak zrobić zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez ok 10 minut, aż zmiękną.
- Starannie odsączyć i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.
- Bekon pokroić w cienkie, krótkie paski lub kostkę, wrzucić na zimną patelnię teflonową i ustawić na dużym ogniu.
- Smażyć przez minutę, aż zrobi się chrupiący. Wyjąć łyżką cedzakową. Wymieszać z cebulką dymką.
- Przekroić ser poziomo na pół (z sera raclette usunąć najpierw twardą skórkę). Nakroić skórkę w kratkę, żeby ser łatwiej się topił.
- Posypać ziemniaki bekonem i cebulą. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i polać śmietanką. Ułożyć na wierzchu ser (skórką do góry) i zapiekać przez 7–10 minut, aż roztopi się i zacznie bulgotać. Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze