Żeberka wieprzowe z pieczarkami

Przepis na Żeberka wieprzowe z pieczarkami
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Żeberka wieprzowe z pieczarkami to dobrze wysmażone żeberka z dodatkiem plasterków cukinii i całych pieczarek. To danie świetnie uzupełnią ziemniaki. Polecamy, jako danie główne.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić żeberka wieprzowe z pieczarkami

  1. Umyte, pokrojone w paski (szer. 4-5 cm) żeberka – posolić, popieprzyć i dać na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażyć mocno z każdej strony.
  2. Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w cienkie paski cebulę, cukinię i pieczarki. Gdy całość się zarumieni, wszystko podlać szklanką wody.
  3. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 40 minut. Doprawić.
  4. Gotowe danie posypać pokrojoną, świeżą zieloną pietruszką.
  5. Polecamy podawać z ziemniakami, która można podsmażyć razem z resztą składników na patelni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.