Zielone ogórki z czosnkiem

Przepis na Zielone ogórki z czosnkiem
Czas przygotowania15 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zielone ogórki z czosnkiem to pyszna sałatka z ogórka szklarniowego, która stanowi świetny dodatek do obiadu. Paseczki ogórka z dodatkiem podsmażonego czosnku, kawałeczków papryki oraz ziaren sezamu smakują wyśmienicie, polecamy.

Składniki

  • 300 g zielonego ogórka szklarniowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka ziaren sezamu
  • pasek papryki, pokrojonej w drobną kosteczkę

Promocje na składniki

Jak zrobić zielone ogórki z czosnkiem

  1. Ogórki dokładnie umyć odkroić końcówki i pociąć na cienkie plasterki: najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw, wzdłuż ogórka. Wyłożyć do miski.
  2. Posypać solą i cukrem. Po 30 min. pozbyć się wody, która wytworzyła się z warzyw.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażonym na oleju czosnkiem polać zamarynowane wcześniej ogórki.
  4. Posypać sezamem i papryką.
  5. Podawać jako dodatek do głównego dania.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.