Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Ziemniaki au gratin z czosnkiem
80 min
średni
02.11.2023
Ziemniaki au gratin z czosnkiem to pyszna zapiekanka ziemniaczana z serem i śmietaną. Ten francuski sposób zapiekania warzyw świetnie sprawdza się z ziemniakami i jest gwarancją smacznego obiadu.
Jak zrobić ziemniaki au gratin z czosnkiem
- Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować cienko tłuszczem brytfankę lub naczynie żaroodporne o wielkości ok 23×33 cm.
- Z połowy ziemniaków ułożyć warstwę na dnie brytfanki, na to położyć połowę sera, a na to pozostałe ziemniaki.
- W małej patelni na średnim ogniu roztopić masło, podsmażyć na nim czosnek aż się zrumieni i zalać tym ziemniaki.
- Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać nią równomiernie ziemniaki i posypać pozostałym serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 75 minut. Podawać natychmiast.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze