Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ziemniaki Hasselback
65min
średni
02.11.2023
Ziemniaki hasselback to efektowny i niecodzienny sposób przygotowania pieczonych ziemniaków, który zachwyci każdego zaproszonego gościa. Niewymagający wiele wysiłku, a gwarantujący fenomenalny efekt, polecamy.
Składniki
- 800g młodych ziemniaków, dobrze umytych
- 40 g masła niesolonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki oregano
Jak zrobić ziemniaki hasselback
- Najpierw przygotuj ziemniaki. Kładź je po jednym na drewnianą łyżkę i zaczynając od jednego końca, nacinaj ostrym nożem, w odstępach co 3 mm – łyżka powstrzyma cię przed całkowitym przecięciem ziemniaka.
- Po przygotowaniu wszystkich ziemniaków, rozgrzej piekarnik do 180 °. Umieść masło i olej w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym i poczekaj, aż się roztopi. Wrzuć ziemniaki, dopraw, posyp oregano.
- Piecz 45 minut-1 godz, mieszając co jakiś czas, aż będą złote i miękkie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze