Ziemniaki Hasselback

Przepis na Ziemniaki Hasselback
Czas przygotowania65min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ziemniaki hasselback to efektowny i niecodzienny sposób przygotowania pieczonych ziemniaków, który zachwyci każdego zaproszonego gościa. Niewymagający wiele wysiłku, a gwarantujący fenomenalny efekt, polecamy.

Składniki

  • 800g młodych ziemniaków, dobrze umytych
  • 40 g masła niesolonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki oregano

Promocje na składniki

Jak zrobić ziemniaki hasselback

  1. Najpierw przygotuj ziemniaki. Kładź je po jednym na drewnianą łyżkę i zaczynając od jednego końca, nacinaj ostrym nożem, w odstępach co 3 mm – łyżka powstrzyma cię przed całkowitym przecięciem ziemniaka.
  2. Po przygotowaniu wszystkich ziemniaków, rozgrzej piekarnik do 180 °. Umieść masło i olej w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym i poczekaj, aż się roztopi. Wrzuć ziemniaki, dopraw, posyp oregano.
  3. Piecz 45 minut-1 godz, mieszając co jakiś czas, aż będą złote i miękkie.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.