Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ziemniaki smażone z boczkiem
40 min
średni
02.11.2023
Ziemniaki smażone na maśle, z boczkiem i czerwoną cebulą to propozycja, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na sycącą kolację. Pyszny, chrupiący boczek to idealny dodatek do smażonych ziemniaków, polecamy.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- sól
- 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 20 g masła
- 2 czerwone cebule posiekane w drobną kostkę
Jak zrobić ziemniaki smażone z boczkiem
- Włożyć ziemniaki do garnka z dobrze dopasowaną przykrywką, posolić i zalać zimną wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień i gotować przez 20-25 minut.
- Odcedzić i odstawić, aby nieco ostygły. Obrać i pokroić w plasterki.
- W dużej patelni, na małym ogniu podsmażyć boczek na maśle, aż będzie chrupiący; odstawić. Do patelni włożyć plasterki ziemniaków i smażyć na średnim ogniu aż się z dołu przyrumienią.
- Odwrócić je na drugą stronę, dodać cebulę i smażyć aż z drugiej strony też się zrumienią. Na koniec dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze