Ziemniaki smażone z boczkiem

Przepis na Ziemniaki smażone z boczkiem
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ziemniaki smażone na maśle, z boczkiem i czerwoną cebulą to propozycja, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na sycącą kolację. Pyszny, chrupiący boczek to idealny dodatek do smażonych ziemniaków, polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ziemniaki smażone z boczkiem

  1. Włożyć ziemniaki do garnka z dobrze dopasowaną przykrywką, posolić i zalać zimną wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień i gotować przez 20-25 minut.
  2. Odcedzić i odstawić, aby nieco ostygły. Obrać i pokroić w plasterki.
  3. W dużej patelni, na małym ogniu podsmażyć boczek na maśle, aż będzie chrupiący; odstawić. Do patelni włożyć plasterki ziemniaków i smażyć na średnim ogniu aż się z dołu przyrumienią.
  4. Odwrócić je na drugą stronę, dodać cebulę i smażyć aż z drugiej strony też się zrumienią. Na koniec dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.