Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ziemniaki z piecyka
35 min
średni
02.11.2023
Ziemniaki z piecyka to pomysł na pieczone w piekarniku młode ziemniaczki. Stanowią świetny dodatek do mięs i warzyw: zarówno tych gotowanych, jak i sałatek. Idealne jako część drugiego dania. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- gruboziarnista sól morska
- 1-2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić ziemniaki z piecyka
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C).
- Wyszorować ziemniaki do czysta w zimnej wodzie i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Jeśli któryś jest wyraźnie duży można przekroić na pół.
- Wysmarować blachę do pieczenia olejem. Posypać niewielką ilością gruboziarnistej soli i ziołami. Ułożyć ziemniaki na blasze. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze