Zupa buraczkowa

Przepis na Zupa buraczkowa
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa buraczkowa to wegetariańska zupa krem, przygotowywana z buraków, z dodatkiem ziemniaków, marchewki, papryki, pietruszki i serka topionego. Odpowiednie przyprawy sprawią, że będzie delikatna i kremowa lub pikantna i pełna smaku.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa buraczkowa

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Myjemy paprykę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w dużą kostkę.
  5. Ziemniaki wstawiamy do gotowania. Marchewkę, cebulę i pietruszkę szklimy na patelni ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby nie przypaliły się.
  6. Następnie wrzucamy warzywa do garnka z ziemniakami i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie – wrzucamy buraki. Doprawiamy do smaku.
  7. Zdejmujemy z ognia. Chwilę czekamy aż przestanie wrzeć. Dodajemy serek topiony, mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną surową paprykę.
  8. Całą zupę miksujemy blenderem. Rozlewamy na talerze, dodajemy na każdy dwie łyżki śmietany, posypujemy posiekaną pietruszką i wybranymi ziołami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.