Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa buraczkowa
50 min
średni
02.11.2023
Zupa buraczkowa to wegetariańska zupa krem, przygotowywana z buraków, z dodatkiem ziemniaków, marchewki, papryki, pietruszki i serka topionego. Odpowiednie przyprawy sprawią, że będzie delikatna i kremowa lub pikantna i pełna smaku.
Spis treści:
Składniki
- 0,5 kg buraków ugotowanych i startych lub pokrojonych na male kawałki
- 5 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 duża czerwona
papryka - przyprawa typu vegeta
- parę łyżek śmietany 18%
- serek topiony
- pęczek kopru/pietruszki/oregano
Jak zrobić zupa buraczkowa
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Myjemy paprykę i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w dużą kostkę.
- Ziemniaki wstawiamy do gotowania. Marchewkę, cebulę i pietruszkę szklimy na patelni ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając aby nie przypaliły się.
- Następnie wrzucamy warzywa do garnka z ziemniakami i gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie – wrzucamy buraki. Doprawiamy do smaku.
- Zdejmujemy z ognia. Chwilę czekamy aż przestanie wrzeć. Dodajemy serek topiony, mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną surową paprykę.
- Całą zupę miksujemy blenderem. Rozlewamy na talerze, dodajemy na każdy dwie łyżki śmietany, posypujemy posiekaną pietruszką i wybranymi ziołami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze