Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa gulaszowa z ziemniakami
120 min
średni
02.11.2023
Zupa gulaszowa z ziemniakami to gęsta, syta zupa, przygotowana na mięsie wołowym i wieprzowym, pomidorach z puszki oraz czerwonym winie. Aromatyczne przyprawy nadają jej wyrazistego smaku, a dzięki ziemniakom zaspokoi nawet większy głód.
Składniki
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g wołowiny, gulaszowej
- 400 g wieprzowiny , gulaszowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 250 ml czerwonego wina
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- pieprz i sól
- 2 ziemniaki
Jak zrobić zupa gulaszowa z ziemniakami
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory pokroić na kawałki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 5 minut aż się zeszkli.
- Dodać czosnek i mięso, przykryć garnek i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką. Smażyć chwilę bez przykrycia, aż płyn odparuje z garnka.
- Dodać czerwone wino i zdeglazowac garnek – zdrapać przypalone resztki z dna drewnianą łyżką i wymieszać wszystko dokładnie.
- Dodać 1 litr wody, przykryć garnek i gotować przez 60 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze przez 10 minut, w razie potrzeby dolewając więcej wody.
- Obrać ziemniaki i drobno pokroić. Dodać do garnka wraz z resztą przypraw i gotować jeszcze przez 20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze