Zupa gulaszowa z ziemniakami

Przepis na Zupa gulaszowa z ziemniakami
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa gulaszowa z ziemniakami to gęsta, syta zupa, przygotowana na mięsie wołowym i wieprzowym, pomidorach z puszki oraz czerwonym winie. Aromatyczne przyprawy nadają jej wyrazistego smaku, a dzięki ziemniakom zaspokoi nawet większy głód.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa gulaszowa z ziemniakami

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pomidory pokroić na kawałki.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 5 minut aż się zeszkli.
  3. Dodać czosnek i mięso, przykryć garnek i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  4. Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką. Smażyć chwilę bez przykrycia, aż płyn odparuje z garnka.
  5. Dodać czerwone wino i zdeglazowac garnek – zdrapać przypalone resztki z dna drewnianą łyżką i wymieszać wszystko dokładnie.
  6. Dodać 1 litr wody, przykryć garnek i gotować przez 60 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze przez 10 minut, w razie potrzeby dolewając więcej wody.
  7. Obrać ziemniaki i drobno pokroić. Dodać do garnka wraz z resztą przypraw i gotować jeszcze przez 20 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i papryką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.