Zupa krem z białych szparagów

Przepis na Zupa krem z białych szparagów
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa krem z białych szparagów to wegetariańska zupa szparagowa z dodatkiem mleka, śmietany i masła. Ta delikatna, kremowa zupa wyśmienicie smakuje w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa krem z białych szparagów

  1. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i obrać łodyżki. Pokroić na 2-cm kawałki.
  2. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać szparagi i gotować przez 20-25 minut, aż kawałki szparagów nakłute nożem będą bardzo miękkie.
  3. Odcedzić szparagi, zachowując wodę w której się gotowały. Zmiksować szparagi z połową tej wody. Resztę wody odstawić.
  4. W dużym rondlu rozpuścić masło i, stale mieszając, dodać mąkę. Chwilę smażyć, a następnie wlewać powoli gorące mleko, nadal mieszając. Gotować i mieszać, aby nie było grudek.
  5. Dodać zmiksowane szparagi i w razie gdyby zupa była za gęsta – dodać odłożoną wodę ze szparagów. Dodać śmietanę i podgrzać, ale już nie gotować.
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.