Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa-krem z cukinii i szpinaku
35 min
średni
02.11.2023
Zupa-krem z cukinii i szpinaku z dodatkiem śmietany to gęsta i sycąca zupa. Polecamy podawać ozdobioną paseczkami cukinii, świeżo mielonym pieprzem lub łyżką śmietany. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa.
Jak zrobić zupa-krem z cukinii i szpinaku
- Podgrzać w garnku olej i podsmażyć cukinię z cebulą, aby cebula się zeszkliła. Zostawić parę cienkich pasków cukinii do ozdoby.
- Dodać szpinak, ziemniaka, pietruszkę i bulion i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zmiksować na krem.
- Wmieszać śmietanę i podgrzać całość, ale nie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
- Ułożyć zostawione wcześniej paseczki cukinii w misce wedle uznania. Można także posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze