Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa krem z groszku
40min
średni
02.11.2023
Zupa krem z zielonego groszku jest bardzo prosta w przygotowaniu, a odpowiednio doprawiona to prawdziwy przysmak. Jeśli lubisz gładkie zupy-kremy, zupa krem z groszku jest odpowiednią propozycją dla Ciebie.
Spis treści:
Składniki
- 1¼ kg grochu w strąkach
- 50 g masła
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 łyżka posiekanego cząbru
- kapka śmietany 18 % do podania
Jak zrobić zupa krem z groszku
- Usuń groszek ze strąków, zostawiając około 12 strąków nieruszonych, dokładnie umytych.
- Roztop masło w rondelku, dorzuć cebulę i delikatnie smaż przez parę minut minut.
- Wrzuć groszek, 12 strąków i cząber. Wymieszaj, a następnie wlej 750 ml wrzątku i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 8-10 minut, aż groszek będzie miękki, ale nadal jasnozielony.
- Wyjmij strąki groszku, przelej połowę zawartości rondla do miski i zblenduj ( lub do robota kuchennego). Wlej uzyskane purée przez sitko na czystą patelnię lub do garnka (aby pozbyć się grudek), a następnie zrób to samo z drugą połową zupy.
- Wymieszaj i dopraw do smaku. Delikatnie podgrzej zupę, jeszcze raz sprawdź smak. Podawaj z kapką śmietany i dekoracją z wcześniej wyjętych strąków.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze