Zupa krem z kalafiora

Przepis na Zupa krem z kalafiora
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa krem z kalafiora to delikatna w smaku, lekka potrawa. Urozmaicona chrupiącymi grzankami może stanowić zarówno dobry wstęp do obiadu, jak i sycący, samodzielny posiłek.

Składniki

  • 1 spory kalafior
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1l mleka
  • 150ml śmietany
  • 3-4 plasterki grubo pokrojonego białego chleba, usunięte skórki
  • 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
  • szczypta papryki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa krem z kalafiora

  1. Przekrój kalafiora na cztery, aby łatwo wyciąć twarde części. Odetnij je, a następnie pokrój różyczki na mniejsze części.
  2. Rozpuść masło na dużej patelni. Gdy zacznie się pienić, dodaj cebulę, zmniejsz ogień i smaż ją, regularnie mieszając. Kiedy się zeszkli, dodaj kalafior, przykryj patelnię i smaż przez kolejne 5-6 minut, potrząsając patelnią co jakiś czas.
  3. Dodaj mleko, lekko zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu, częściowo przykryte, przez 20 minut, aż kalafior będzie wystarczająco miękki, by łatwo go zmiksować.
  4. Odstaw na 5-10 minut, a następnie zmiksuj partiami w blenderze lub robocie kuchennym.
  5. Potnij chleb w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła na dużej patelni, wysyp kawałki chleba i smaż na średnim ogniu, aż uzyskasz złoty kolor. Kontynuuj mieszając, aby równomiernie je podsmażyć.
  6. Wysyp je na ręcznik kuchenny, aby wchłonął tłuszcz, lekko posól i wrzuć do zupy.
  7. Do zupy dołóż łyżkę śmietany. Posyp pietruszką, papryką i podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.