Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa z awokado, kukurydzą i tortillą
50 min
średni
02.11.2023
Zupa z awokado, kukurydzą i tortillą to lekka zupa warzywna z pomidorami, marchewką, kukurydzą, awokado i piersią kurczaka, podawana w towarzystwie tortillowych trójkątów. Ta zupa może stanowić samodzielny posiłek, ale polecamy ją także jako pierwsze danie.
Składniki
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia + łyżka masła
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 100 g krojonych pomidorów (z puszki lub kartonika – bez wody)
- sól
- 500 ml wody
- 100 ml mleka
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duże dojrzałe awokado
- czubata łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 tortille, pokrojone na trójkąty
- 2 filety z piersi kurczaka
Jak zrobić zupa z awokado, kukurydzą i tortillą
- Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Kurczaka pokroić w większą kostkę.
- Rozgrzać olej lub oliwę w garnku i podsmażyć kostki kurczaka. Po 3-4 minutach dodać cebulę, czosnek i marchewkę. Podsmażać jeszcze chwilę.
- Dodać kolendrę, pietruszkę, kumin, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie pomidory. Osolić.
- Dodać 500 ml wody, mleko, odsączoną kukurydzę i gotować ok 10 min na małym ogniu.
- Gdy warzywa będą miękkie dolać sok z cytryny, łyżkę masła i pokrojone na kawałki awokado. Spróbować i wsypać inne przyprawy, jeśli jest to konieczne. Po chwili wyłączyć ogień.
- Podawać z kawałkami tortilli posypane świeżą natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze