Zupa z awokado, kukurydzą i tortillą

Przepis na Zupa z awokado, kukurydzą i tortillą
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa z awokado, kukurydzą i tortillą to lekka zupa warzywna z pomidorami, marchewką, kukurydzą, awokado i piersią kurczaka, podawana w towarzystwie tortillowych trójkątów. Ta zupa może stanowić samodzielny posiłek, ale polecamy ją także jako pierwsze danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa z awokado, kukurydzą i tortillą

  1. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Kurczaka pokroić w większą kostkę.
  2. Rozgrzać olej lub oliwę w garnku i podsmażyć kostki kurczaka. Po 3-4 minutach dodać cebulę, czosnek i marchewkę. Podsmażać jeszcze chwilę.
  3. Dodać kolendrę, pietruszkę, kumin, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie pomidory. Osolić.
  4. Dodać 500 ml wody, mleko, odsączoną kukurydzę i gotować ok 10 min na małym ogniu.
  5. Gdy warzywa będą miękkie dolać sok z cytryny, łyżkę masła i pokrojone na kawałki awokado. Spróbować i wsypać inne przyprawy, jeśli jest to konieczne. Po chwili wyłączyć ogień.
  6. Podawać z kawałkami tortilli posypane świeżą natką pietruszki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.