Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa z czerwonej papryki i pomidora
25 min
średni
1
02.11.2023Zupa z czerwonej papryki i pomidora to smaczna zupa-krem, przygotowywana na bulionie warzywnym, z papryki czerwonej i pomidora, z dodatkiem śmietany, posypana żółtym serem i podawana z paseczkami stostowanego chleba. Polecamy jako pierwsze danie lub samodzielny posiłek.
Składniki
- 1 łyżka masła
- 3 czerwone papryki, drobno posiekane
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g śmietany 30%
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 duży pomidor, obrany ze skórki
- 4 łyżki startego na grubych oczkach żółtego sera
- 2 kromki chleba
Jak zrobić zupa z czerwonej papryki i pomidora
- W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim paprykę na średnim ogniu. Dodać bulion, dorzucić pomidora i gotować przez 10 minut.
- Całość lekko przestudzić i zblendować.
- Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, a następnie doprawić solą, pieprzem i gałką.
- Kromki chleba stostować i pokroić na paseczki.
- Zupę rozlać do miseczek, posypać serem i podawać z chlebem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze