Zupa z dyni z imbirem

Przepis na Zupa z dyni z imbirem
Czas przygotowania55min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa z dyni z imbirem to wyrazista w smaku i lekko pikantna wersja zupy dyniowej. Aromatyczne dodatki (m.in. trawa cytrynowa, tajska, czerwona pasta curry, chili czy mleko kokosowe) nadają jej orientalnego charakteru.

Składniki

  • 1½ kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, pokrojona
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 trawa cytrynowa, trochę rozgnieciona
  • 3-4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • sok z limonki
  • cukier, do przyprawienia
  • 1 czerwona papryczka chili, w plasterkach, do podania (opcjonalnie)

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa z dyni z imbirem

  1. Rozgrzej piekarnik z termowentylacją do 200C. Włóż kawałki dyni z połową oleju i przyprawami do naczynia żaroodpornego, a następnie piecz przez 30 minut, aż będzie złocista i miękka
  2. W międzyczasie, wylej pozostały olej na patelnię z cebulą, imbirem i trawą cytrynową. Smaż przez 8-10 minut, aż zmiękną. Dodaj pastę curry, gotuj przez 1 min, a następnie dołóż także pieczoną dynię, mleko kokosowe ( zostawiając 3 łyżki na później) i bulion.
  3. Gotuj przez 5 minut, a następnie wyciągnij trawę cytrynową. Odstaw na kilka minut, następnie dobrze zblenduj.
  4. Przelej zupę na patelnię lub do garnka, aby się podgrzała, przypraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i cukrem, jeśli to konieczne.
  5. Podawaj skropione resztką mleka kokosowego i posypane chili, jeśli chcesz.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.