Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zupa z dyni z imbirem
55min
średni
02.11.2023
Zupa z dyni z imbirem to wyrazista w smaku i lekko pikantna wersja zupy dyniowej. Aromatyczne dodatki (m.in. trawa cytrynowa, tajska, czerwona pasta curry, chili czy mleko kokosowe) nadają jej orientalnego charakteru.
Składniki
- 1½ kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
- 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 1 cebula, pokrojona
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 trawa cytrynowa, trochę rozgnieciona
- 3-4 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 850 ml bulionu warzywnego
- sok z limonki
- cukier, do przyprawienia
- 1 czerwona papryczka chili, w plasterkach, do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić zupa z dyni z imbirem
- Rozgrzej piekarnik z termowentylacją do 200C. Włóż kawałki dyni z połową oleju i przyprawami do naczynia żaroodpornego, a następnie piecz przez 30 minut, aż będzie złocista i miękka
- W międzyczasie, wylej pozostały olej na patelnię z cebulą, imbirem i trawą cytrynową. Smaż przez 8-10 minut, aż zmiękną. Dodaj pastę curry, gotuj przez 1 min, a następnie dołóż także pieczoną dynię, mleko kokosowe ( zostawiając 3 łyżki na później) i bulion.
- Gotuj przez 5 minut, a następnie wyciągnij trawę cytrynową. Odstaw na kilka minut, następnie dobrze zblenduj.
- Przelej zupę na patelnię lub do garnka, aby się podgrzała, przypraw solą, pieprzem, sokiem z limonki i cukrem, jeśli to konieczne.
- Podawaj skropione resztką mleka kokosowego i posypane chili, jeśli chcesz.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze