Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa z suszonych grzybów
60 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 30 g suszonych grzybów
- 7 szkl. wody
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 selery naciowe
- sól do smaku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Jak zrobić zupa z suszonych grzybów
- Dokładnie oczyścić grzyby szczoteczką. Namoczyć w jednej szklance wody przez 2 godziny. Po namoczeniu dodać 6 szklanek wody i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodać warzywa i doprawić do smaku solą. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Odcedzić i pokroić grzyby na kawałki.
- Podsmażyć mąkę z masłem na złoto i rozwodnić 3 łyżkami zimnej wody, dodać do zupy. Dodać do zupy również grzyby i doprowadzić do wrzenia. Wsypać koperek.
- Serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze