Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Zwykły chleb pełnoziarnisty
50 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Zwykły chleb pełnoziarnisty to przepis na domowy chleb z pszennej mąki pełnoziarnistej i białej mąki chlebowej, z dodatkiem miodu i płatków owsianych. Ten pyszny, świeży wypiek będzie świetnym dodatkiem do zup, a także stworzy wyśmienite kanapki na śniadanie czy kolację.
Składniki
- 700 ml (3 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 14 g suchych drożdży
- 80 ml (1/3 szklanki) miodu
- 690 g (5 szklanek) mąki chlebowej
- 5 łyżek roztopionego masła
- 1 łyżka soli
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych
Jak zrobić zwykły chleb pełnoziarnisty
- W dużej misce wymieszać ciepłą wodę, drożdże i 1/3 szklanki miodu. Dodać 5 szklanek białej mąki chlebowej i wymieszać.
- Zostawić ciasto na 30 minut, lub aż wyrośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Dodać 3 łyżki stopionego masła, 1/3 szklanki miodu i sól. Domieszać 2 szklanki mąki pszennej. Na oprószonej mąką stolnicy zagnieść ciasto wrabiając tyle mąki pełnoziarnistej, aby zaczęło odrywać się od stolnicy. Na dotyk może być nadal lepkie.
- Może to wymagać od 2 do 4 dodatkowych szklanek mąki. Następnie włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i obrócić kilkakrotnie w misce, by pokryło się tłuszczem. Nakryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 3 bochenki. Włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek wielkości ok. 13 x 23 cm i zostawić do wyrośnięcia do ok. 2,5 cm ponad krawędź foremki.
- Piec w temperaturze 175°C przez 25 do 30 minut. Gdy chleb będzie gotowy, lekko posmarować wierzch za pomocą pędzelka dwiema łyżkami stopionego masła lub margaryny i posypać płatkami owsianymi. Pozostawić do ostygnięcia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze