Czy masło orzechowe jest zdrowe?

25.01.2024

Masło orzechowe to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu w diecie. Może być wykorzystywane zarówno do smarowania pieczywa, jak i być głównym składnikiem nadzienia naleśników czy dodatkiem wzbogacającym np. owsiankę. Czy masło orzechowe jest zdrowe i warto je systematycznie jeść?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Spis treści:

    Masło orzechowe – wartości odżywcze

    Masło orzechowe powstaje w głównej mierze z orzeszków ziemnych (orzechów arachidowych). Jest najbardziej popularne w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. W USA masło orzechowe powszechnie jedzą dzieci i dorośli, najczęściej w formie pasty na kanapki podobnie jak słodka nutella. Moda na spożycie masła orzechowego przywędrowała również do Polski, gdzie produkt ten cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

    Zobacz promcje na krem orzechowy

    Masło orzechowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B3 i E oraz potas, które są cennymi składnikami odżywczymi w codziennej diecie. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują pracę całego organizmu i wspierają utrzymanie właściwego ciśnienia krwi, wspierają odporność i pozytywnie wpływają na wzrok.

    Z kolei witamina B3 wspomaga redukowanie stanów zapalnych, a witamina E nazywana witaminą młodości niweluje wpływ wolnych rodników na starzenie się skóry. Potas obecny także w papryce i pomidorach wspomaga układ nerwowy i pracę mózgu.

    Orzechy ziemne z których wytwarzane jest masło orzechowe posiadają ogromne ilości białka – polecane są weganom, wegetarianom, a także sportowcom, którym zależy na rozbudowie mięśni. Często polecaną dla nich przekąską po treningu są plasterki banana posmarowane właśnie masłem orzechowym.

    Sprawdź nowe promocje na orzechy ziemne

    Czy masło orzechowe jest szkodliwe?

    Znajdujące się w maśle orzechowym witaminy mają bardzo pozytywny wpływ na organizm. Jednak jak w przypadku każdego produktu nie można przesadzać z jego spożywaniem. Masło orzechowe jest bardzo kaloryczne, dlatego mając na uwadze wszystkie zalety masła orzechowego nie należy jednak przesadzać z jego ilością w diecie.

    Produkt ten z pewnością nie może stanowić podstawy diety – może być jedynie elementem uzupełniającym, który urozmaici jadłospis, zapobiegnie monotonii i dostarczy organizmowi dużej dawki białka i kalorii. Warto jeść masło orzechowe w ograniczonych ilościach i wtedy z pewnością nie będzie szkodliwe.

    Czy można jeść masło orzechowe codziennie?

    Kobieta jedząca masło orzechowe

    Jak już wspominano masło orzechowe zawiera cenne składniki, ale jest również bardzo kaloryczne, czy zatem można je jeść codziennie? Okazuje się, że tak. Według wskazań specjalistów dzienna porcja masła orzechowego lub masła migdałowego wynosi 2 łyżki stołowe, czyli około 40g. Można więc przyjąć, że można codziennie posmarować masłem orzechowym dwie kromki chleba lub wypełnić nim 2 średniej wielkości naleśniki.

    Masło orzechowe może służyć również jako produkt do zagęszczania kalorycznego posiłków przeznaczonych dla małych dzieci. Oprócz tego, że posiłki dla najmłodszych powinny być zdrowe i dobrze zbilansowane, to niezbędna jest także odpowiednia kaloryczność posiłków, aby dzieci mogły czerpać z nich energię do codziennych aktywności. Masło orzechowe można więc dodawać do owsianki dla dzieci czy placuszków, dzięki czemu nie tylko wzbogaci się ich smak, ale także wartości odżywcze i zapewni odpowiednią kaloryczność, zamiast dodawania tradycyjnego masła czy oleju do potraw. Warto wspomnieć, że masło orzechowe zawiera dużą ilość błonnika, który z kolei zapewnia uczucie sytości na dłużej.

    Ile kalorii ma łyżeczka masła orzechowego?

    W 100 gramach masła orzechowego znajduje się około 581 kcal. Można więc przyjąć, że w małej łyżeczce mieści się 10 gram masła, co daje 58, kcal na łyżeczkę. Warto więc pilnować ilości w jakich spożywa się masło orzechowe, jeśli przy tym nie uprawia się żadnego sportu i prowadzi siedzący tryb życia.

    Nadmiar kalorii może szybko odłożyć się w postaci niechcianych, dodatkowych kilogramów. Warto więc przy okazji regularnego spożycia masła orzechowego kontrolować jego ilość i przede wszystkich postawić na masła dobrej jakości i o wartościowym składzie, które będą korzystne dla organizmu.

    Gdzie kupić masło orzechowe?

    Masła orzechowe można kupić w wielu miejscach – sklepach internetowych, aukcjach, sklepach ze zdrową żywnością, tradycyjnych sklepach z artykułami spożywczymi oraz w wielkopowierzchniowych sklepach – super i hipermarketach. Można również samodzielnie zrobić masło orzechowe, co jednak nie zawsze się opłaca z racji na konieczność użycia wysokiej jakości składników.

    Warto więc poszukiwać maseł orzechowych na promocji, w gazetkach popularnych sklepów spożywczych, w których masła orzechowe często dostępne są w atrakcyjnych cenach. Masło orzechowe zazwyczaj również sprzedawane jest w większych słoiczkach, dzięki czemu przy racjonalnym wykorzystaniu wystarczy na naprawdę długi czas.

    Które masło orzechowe wybrać?

    Produktem wartym uwagi jest z pewnością masło orzechowe Peanut Butter marki Go On dostępne w wielu sklepach jak np. Twój Market. Świetnie smakuje z waflami ryżowymi i lekkim pieczywem. Nie powsiada w swoim składzie glutenu, pszenicy, cukru, oleju palmowego ani syropu glukozowo-fruktozowego.

    Zobacz atrakcyjne rabaty na Peanut butter

    Innym dobrym masłem orzechowym jest masło marki Felix dostępne w sklepach Auchan, Carrefour, Selgros i innych. Masło to w 87% składa się z orzechów ziemnych i ma pyszny, kremowy smak.

    Masło orzechowe z Biedronki – Vitanella Masło Orzechowe Kremowe – jego konsystencja jest zbita i gęsta, dzięki czemu świetnie nadaje się jako dodatek do potraw.

    Masło orzechowe a redukcja

    Na temat diety redukcyjnej powstało wiele mitów, które skutecznie odstraszają wiele osób. Często uważa się, że redukcja to głodówka, podczas której jest się nieustannie głodnym. To jednak nieprawda, bo dobrze zbilansowana dieta redukcyjna pozwala nie tylko na zmniejszenie wagi, ale także zachowanie uczucia sytości.

    Z racji tego, że masło orzechowe zawiera dużo kalorii, stosuje się je w diecie redukcyjnej jako przewijający się dodatek, a nie główny składnik potraw. Masło orzechowe w niewielkiej ilości np. w postaci jednej płaskiej łyżeczki można razem z orzechami dodać do porannej owsianki lub dołożyć niewielką ilość masła orzechowego do sosu do makaronu, aby ten stał się bardziej kremowy. Jest to zdecydowanie lepsza alternatywa chroniąca przed podjadaniem niezdrowych przekąsek.

    Masło orzechowe tanie! Sprawdź!

    Jakie masło orzechowe dla cukrzyków?

    Masło orzechowe bez żadnych dodatków, o krótkim składzie i w 100% naturalne jest bardzo dobrym produktem dla cukrzyków. To czysty produkt, który pomaga w kontrolowaniu wagi, a także ilości cukru w organizmie. Masło orzechowe posiada dużą ilość błonnika, który zapobiega wyrzutom insuliny, zapewnia uczucie sytości, a ponadto pozwala na kontrolowanie ilości cukru we krwi poprzez stopniowe wchłanianie się glukozy do krwi.

    Podsumowanie

    Masło orzechowe zjadane w odpowiednich ilościach dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewniają mu prawidłowe codzienne funkcjonowanie. Pasty orzechowe stają się coraz popularniejsze, bo są łatwodostępne w sprzedaży. Pasta orzechowa czy masło migdałowe często znajdują się na promocjach w dużych dyskontach. Warto śledzić ich ceny, aby zaopatrywać się w korzystne cenowo i jednocześnie najlepsze produkty.