Majonez kielecki czy winiary – który tańszy i zdrowszy?

08.03.2024

Majonez to jeden z najchętniej wybieranych na świecie sosów. Wykorzystywany do sałatek, dań obiadowych lub po prostu, jako dodatek do kanapek, nadaje im charakterystycznego smaku. Niestety majonez jest również bardzo kaloryczny, czym zyskał sławę niezdrowego dodatku. Jak jest naprawdę? I który majonez z najpopularniejszych na rynku oferuje najlepszy skład? Sprawdźmy!

Majonez kielecki czy winiary - który tańszy i zdrowszy?
Spis treści:

    Majonez – czym jest?

    Majonez to bardzo popularny sos, który możemy kupić praktycznie w każdym z marketów lub przygotować samodzielnie. Wielu z nas chętnie wybiera tę drugą opcję – majonez domowy to bowiem gwarancja braku szkodliwych dodatków i konserwantów oraz możliwość skomponowania receptury o smaku idealnym pod kątem naszych upodobań. Chcesz przetestować tę opcję? Sprawdź, jak przygotować majonez domowy.

    Majonez to gęsty i kremowy sos, który powstaje w procesie emulsyfikacji oleju rzepakowego przy pomocy żółtka jaj kurzych. Jego przyrządzenie obejmuje energiczne rozbicie żółtek i dodawanie do nich sukcesywnie oleju – można robić to ręcznie lub przy użyciu np. blendera.

    Zobacz promocje na majonez

    Proces roztrzepywania majonezu można rozpocząć także od wzbogacenia żółtka jaj kilkoma składnikami dla smaku – dodając do nich octu lub soku z cytryny. Dobrym pomysłem jest także, na koniec ubijania, uzupełnienie mikstury musztardą, która poprawi konsystencję sosu.

    Jeśli nie interesuje Cię samodzielne przygotowywanie majonezu, możesz wybrać odpowiedni produkt z bogatej oferty, dostępnych na rynku. To sosy o zróżnicowanej konsystencji, aromacie i poziomie ostrości. To także bardzo różnorodny skład, który obejmować może bardziej lub mniej zdrowe receptury. Kielecki czy Winiary? – to pytanie zadaje sobie wielu konsumentów, którzy od lat spierają się o tytuł najlepszego majonezu. I choć o gustach i preferencjach smakowych trudno dyskutować, można przeanalizować, użyte do jego produkcji substancje. Sprawdźmy wobec tego, który majonez oferuje lepszy skład.

    Majonez Winiary – skład

    Majonez Winiary to jeden z najchętniej wybieranych przez Polaków dodatków do dań. Przez wielu uznawany za najlepszy majonez na rynku, oferuje gęstą i kremową konsystencję, która świetnie sprawdza się do przyozdabiania potraw, na co wskazuje chociażby sposób komunikacji produktu, promowanego jako: „Majonez Dekoracyjny Winiary„. Jak jednak wygląda skład majonezu Winiary?

    Zgodnie z deklaracją producenta znajdziemy w nim olej rzepakowy, żółtko jaja, które stanowi 6% sosu, ocet, musztardę, na którą składa się woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat, a także dodatki, jak: cukier, sól i inne przyprawy. W recepturze produktu znajdziemy także sztuczne substancje, jak przeciwutleniacz (e385) oraz regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

    Przeglądaj promocje na majonez Winiary

    Majonez Kielecki – skład

    Majonez Kielecki to sos promowany jako kultowy, tradycyjny dodatek do dań, produkowany aż od 1959 roku przez WSP “Społem”. Oferuje on aksamitną konsystencję i wyrazisty, nieco octowy smak, który przypadł do gustu tak wielu konsumentom, że uznawany jest za jeden najczęściej wybieranych. Równocześnie to jeden z największych konkurentów majonezu Winiary. Kielecki szczyci się również wyjątkową recepturą, która stanowić ma bazę do opracowana Polskiej Normy Majonezu. Jak jednak naprawdę wygląda skład w majonezie Kieleckim?

    Zawiera on olej rzepakowy rafinowany, ale także żółtka jaj kurzych w ilości 7%, wodę oraz musztardę – podobnie, jak w przypadku majonezu Winiary, złożoną z wody, octu, gorczycy, cukru, soli i przypraw. Zgodnie z deklaracją producenta majonez nie zawiera konserwantów.

    Kielecki czy Winiary? Porównując receptury obu majonezów trudno ocenić, którego skład jest zdrowszy, ponieważ sosy są bardzo zbliżone do siebie pod względem zastosowanych w ich produkcji substancji. Oba majonezy to przede wszystkim olej rzepakowy, żółtko jaja i musztarda. Różnicę można dostrzec jednak w procentowej zawartości żółtek – majonez Kielecki to 7% receptury, z kolei w przypadku Winiary to 6% składu. Analizując zawartość sztucznych substancji należy wskazać, że lepszy skład ma Kielecki, który deklaruje niestosowanie substancji konserwujących – jego konkurent w składzie posiada przeciwutleniacz E385, którym oznaczana jest sól wapniowo disodowa. Składnik ten, choć w małej ilości nie jest szkodliwy – w dużej może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

    Przeglądaj promocje na majonez Kielecki

    Majonez Kielecki i Winiary – który ma najwięcej kalorii?

    Składy majonezów są do siebie zbliżone, co jednak z ilością kalorii i tłuszczu, które dostarczają oba produkty? Sosy różnią się od siebie kalorycznością – Kielecki to 631 kcal w 100 g sosu, z kolei Winiary to aż 704 kcal w 100 g. Te informacje będą szczególnie istotne dla wszystkich, którzy nie tylko dbają o dobrą formę na co dzień, ale także zastanawiają się, jak nie przytyć podczas świąt.

    Analizując składy: Kielecki kontra Winiary warto jednak sprawdzić także składniki i wartości odżywcze obu produktów. Pierwszy oferuje trochę mniej tłuszczu i cukru w składzie, z kolei drugi to niższa zawartość soli.

    Który majonez jest tańszy?

    W odwiecznym starciu: Kielecki kontra Winiary, prócz składu, smaku i kaloryczności, pod uwagę brana jest także cena obu produktów. Obie marki prześcigają się w atrakcyjnych ofertach promocyjnych i sezonowych rabatach – np. z okazji Wielkanocy, podczas której używamy majonezu do jajek lub sałatki jarzynowej.

    Ceny majonezów mogą różnić się także w poszczególnych sklepach – zestawiając je jednak w jednym z popularnych hipermarketów, za 500 ml Kieleckiego zapłacimy ok. 10,79 zł, czyli 21,58 zł za litr, z kolei Winiary to cena ok. 8,79 zł za 400 ml, czyli 21,98 zł za litr. Jak widać ceny obu produktów są więc do siebie bardzo zbliżone.

    Ostateczny werdykt – który majonez wybrać?

    Jaki powinien być wobec tego ostateczny wybór: Kielecki czy Winiary? Oba produkty mają bardzo podobny skład i cenę, różnią się jednak kalorycznością, zawartością tłuszczu i konserwantów. Majonez Kielecki będzie idealny dla osób, które cenią sosy bez sztucznych dodatków oraz o niskiej kaloryczności; Winiary warto wybrać, jeśli zależy nam na obniżeniu ilości soli w diecie. Produkty różnią się także smakiem – składniki, które oprócz oleju rzepakowego zawierają oraz ich proporcje, sprawiają, że Kielecki ma nieco bardziej octowy posmak, z kolei Winiary będzie idealny dla fanów delikatnych sosów.

    Podsumowanie

    Nie wiesz, na który majonez się zdecydować? Żaden z nich nie przypadł Ci do gustu? Sprawdź konkurencyjne, dostępne na rynku produkty. To chociażby majonez Go Vege z Biedronki, który nie zawiera prawdziwych jaj i oferuje kilka razy mniej kalorii niż tradycyjny sos. Sprawdź także majonezy z Rossmanna i Lidla – np. majonez marki Motyl lub wegański ENERBIO.