Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Zupa krem z pora
40min
średni
02.11.2023
Zupa krem z pora to aksamitna, gładka i kremowa w konsystencji zupa, z dodatkiem bekonu i pieczywa. Polecamy ją zarówno jako część obiadu, jak i samodzielny posiłek.
Spis treści:
Składniki
- 25 g masła
- 3 plastry boczku, pokrojone i 4 plastry boczku, do podania
- 1 cebula, posiekana
- 400 g przyciętego pora, pokrojonego i dobrze umytego
- 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1,4 l gorącego bulionu warzywnego
- 140 ml śmietany 18%
Jak zrobić zupa krem z pora
- Rozpuść masło na dużej patelni, następnie podsmaż bekon i cebulę, mieszając, aż zaczną się robić złote.
- Dorzuć pora i ziemniaki, dobrze wymieszaj, a następnie przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, potrząsając patelnią co jakiś czas, aby upewnić się, że nic do niej nie przywrze.
- Wlej bulion, dobrze dopraw i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pozostaw na kilka minut, a następnie blenduj, aż do uzyskania gładkości. Dolej śmietanę i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby jeszcze dopraw.
- Podawaj ze świeżo podsmażonym bekonem i opiekanym, chrupiącym chlebem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze