Jak zrobić małe co nie co na grill - szaszłyki z jagnięciną
Wymieszaj mięso z cytryną i sokiem, oliwą, czosnkiem i rozmarynem. Dobrze dopraw. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na kilka godzin lub na noc. Jeśli nie masz tyle czasu daj mięsu chociaż 30-40min, aby smak przypraw był wyczuwalny.
Nadziej mięso, paprykę i cebulę na szaszłyki ( jeśli używasz drewnianych namocz je w wodzie ok 20min wcześniej).
Podpal grilla, a następnie umieść szaszłyki nad ogniem i grilluj przez około 5 minut, aż uzyskasz ładny kolor. Odwróć i grilluj przez kolejne 5-10 minut.
Aby sprawdzić, czy jagnięcina jest dobra, wbij wykałaczkę w środek mięsa i naciśnij. Jeśli płyn, który z niego wychodzi, jest zakrwawiony, nie jest wystarczająco zgrillowana. Jeśli jest różowy i wodnisty, jest średnio zgrillowana. Jeśli jest całkowicie czysty, jagnięcina jest dobrze zgrillowana. Zrób ją tak, jak lubisz.
Podawaj z chlebem, jogurtem, sosem chilli, pomidorem i ogórkiem.