Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Smażony karp wigilijny
100 min
średni
02.11.2023
Przepis kulinarny na karpia to podstawowy przepis wigilijny każdego polskiego domu. Karp smażony to tradycyjne danie, obecne na każdym stole w wigilijny wieczór. Nasza propozycja to przepis na smażonego karpia w panierce, który usatysfakcjonuje każde podniebienie podczas tej świątecznej kolacji.
Składniki
- 4 filety lub dzwonki z karpia
- 1 cytryna , wyciśnięta
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
Jak zrobić smażony karp wigilijny
- Filety lub dzwonki z karpia skropić dobrze sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby ryba przeszła smakiem przypraw.
- W woreczku przygotować panierkę, mieszając mąkę z bułką tartą. Wkładać po kawałku karpia do woreczka i lekko podrzucać, żeby się dobrze pokrył panierką.
- Na patelni stopić masło i dodać olej. Smażyć rybę na średnim ogniu na rumiano po obydwu stronach.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze