Przepis na karkówkę z grilla. Wskazówki od Blix
29.04.2024
Tarta z brokułami i łososiem
60 min
średni
02.11.2023
Tarta z brokułami i łososiem to smakowita, wytrawna tarta z dodatkiem wędzonego łososia, brokułów i sosu śmietanowego. To połączenie idealne na obiad lub sytą kolację. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- Ciasto:
- 100 g chudego twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- 220 g mąki
- 3 g suszonych drożdży
- masło do nasmarowania formy
- Farsz:
- 500 g brokułów
- 200 g wędzonego łososia
- 1 pęczek koperku
- 200 g śmietany kremówki
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1–2 łyżeczki soku z cytryny
Jak zrobić tarta z brokułami i łososiem
- Wymieszać w dużej misce twaróg z jajkami, olejem i solą na jednolitą masę. Wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami, dodać do masy i wymieszać. Zmiksować, żeby powstało ciasto o kleistej konsystencji.
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Umyć brokuły i podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki.
- Zagotować w garnku 250 ml wody. Gotować brokuły pod przykrywką na parze przez 8 minut. Wyjąć różyczki i odłożyć, natomiast łodygi zmiksować z dodatkiem gorącej wody, aż uzyskamy purée.
- Pokroić łososia w paski. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Dobrze wymieszać śmietanę z jajkami i mąką ziemniaczaną, dodać koperek i wymieszać z purée z brokułów.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, chrzanem i sokiem cytrynowym.
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Wylepić formę ciastem. Ułożyć na cieście kawałki brokułów i pokrojone mięso łososia. Zalać sosem.
- Piec przez 35–40 minut, aż sos z wierzchu będzie rumiany.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze